Träning

Dans som terapi

Dans är ju en träningsform som kanske inte får den uppmärksamhet den förtjänar. Let’s dance i all ära men som vardagsmotion – hur funkar det? Vi fick några minuter med dansaren och koreografen Sara Galan, som kallats för Sveriges multikulturella stjärnskott. Och Sara har skapat en alldeles egen Footwaykoreografi där hon visar två av våra skor som hon gillar.

Varför började du dansa?

– Jag tyckte om att dansa redan som tvååring och hade alltid mycket musik omkring mig eftersom min pappa är musiker. När jag var runt 5-6 år satte mamma mig i dansskola och på den vägen är det. Dansen har alltid varit mitt nummer ett, mitt kall i livet, och jag visste redan när jag gick i grundskolan att jag ville bli dansare.

Vad är det som är så kul med dans?

– Det bästa är att det är ju så fritt, finns ju inga regler så fantasin kan flöda fritt. För mig har dans alltid varit som terapi, man kan leka med olika känslouttryck och energier.

Är dans bra träning?

–  Ja det är det, och det blir ju aldrig enformigt eller tråkigt. Men om man jobbar som dansare så är det bra att komplettera med gym för att stärka muskulaturen runt till exempel leder.

Vad är ditt tips om man är intresserad av att börja dansa?

– Kolla upp lite olika stilar, lärare och skolor och sedan väljer du det som verkar roligast! Ett bra tips är att gå på öppet hus eller prova på i början av terminerna så får man prova på lite olika stilar på skolorna för att se vad man gillar.

Vilka danser är enkla för en nybörjare?

– Jag tror inte att något är enkelt från början men smartast är ju att välja nybörjarklasser i den stil man vill lära sig för att få grunder.

Vilka skor är bäst att dansa i?

– De bekväma. Jag gillar lätta skor med mjuk sula som följer foten, de får inte vara för hårda utan ska följa foten och sitta bra runt. Sulan får i inte heller vara platt utan en “luftig ” sula som ger stöd för hela foten. Som till exempel adidas-skon jag har testat.

Vem är din största förebild, och varför?

– Det måste vara min mentor Kelly Peters, som bor i New York. Förutom att han har lärt upp mig och varit en förebild för så många dansare genom åren så har han förmedlat disciplin och integritet. Han har alltid pushat mig att vara mig själv och uppmuntrar mig att gå min egen väg.

Här hittar du New Balance skorna
Här kan du spana in adidas

Tänk på att Sara har små fötter, och dansar i barnstorlekar.

Tidigare inlägg Nästa inlägg