Mode och trender

Guide till herrskor

Herrskor är ett talande begrepp. Eller? Det är inte alltid lätt att hänga med när det pratas om Oxford, Derby, munkskor eller loafers. Men ingen fara. Vi reder ut röran åt dig – välkommen till Footways guide för herrskor. 

Innan du fortsätter – ifall du vill spana in alla våra finskor hittar du dem här, våra seglarskor finns här och loafers hittar du här. Det finns väldigt mycket man kan skriva om herrskor, minst lika mycket som om damskor. Vilket förstås är helt underbart. Den här guiden ska ses som ett första inträde – en överblick. Det finns detaljer och åter detaljer att berätta om brouges, munkskor, oxfords, loafers och massvis annat kul. Allt ryms tyvärr inte i ett och samma inlägg, därför börjar vi där man borde: nämligen i början.

Oxford

Oxford herrskor

Oxford-skon är enkel att känna igen, men även lätt att bland ihop med andra typer av herrskor. Främst Derby-modellen. Ett enkelt sätt att skilja modellerna åt är att på en Oxford-sko är snörningen ”stängd”, vilket betyder att snörningen är sydd under vamp-delen (en del av skons ovandel).

Och ja. Det blir rörigt med Oxford och Brogues (som du kan läsa mer om här under). Oxford-skor är inte alltid Brogues, medan Brogues inte alltid är Oxford. Men de kan vara det. För att göra det enkelt räcker det med att komma två saker:

  • Stängd snörning betyder Oxford
  • Oxford-skor med broguemönster kallas ofta bara för brogues

Tack vare sin stängda snörning är Oxford perfekt för en mer dressad look och är därför valet för många när det vankas kostym och finare fester.

Oxford Cap Toe

Oxford cap toe herrskor

Cap Toe är en variant av Oxford-skon, som har extra läder över tåkappan. Tack vare sin diskreta design och de effektiva, utsmyckande sömmarna är en Oxford Cap Toe ett klockrent val för kostym, men passar även till mindre formell klädsel. Allt beror på färg och material.

Derby

Derby herrskor

Den andra typen av klassiska, snörade herrskor är Derby (även känd som Gibson). Derby-modellen påminner väldigt mycket om Oxford-skon men har öppen snörning, vilket ger en stadigare och mer mångsidig look. Derby går alldeles utmärkt att matcha med både jeans och kostym.

Brogues

Brogue herrskor

Brogue-skon karaktäriseras av sina mönster. Skorna är perforerade, eller tandade, vilket betyder att det finns massvis med pyttesmå hål som tillsammans bildar ett vackert mönster. Är man petig så är Brogues antingen en Oxford eller Derby – men det tankesättet har börjat sina och idag ses Brogues som en egen skomodell. Brogues finns i fyra olika stilar: full brogue, semi brogue, quarter brogue och longwing brogue.

Full brogue eller wing tip-brogue

Full brogue herrskor

Perforerat mönster över stora delar av skon. Den främre delen av skon är inte avdelad med en enkel båge, utan med så kallade ”vingar”.

Semi Brogue

Semi brogue herrskor

Påminner om full brogues förutom att vingarna som avskiljer tåkappan har ersatts av en bågformad söm.

Quarter Brogue

Quarter brogue herrskor

Quarter Brogues saknar mönster, förutom den mönstrade sömmen som avskiljer tåkappan.

Longwing Brogue

Longwing brogue herrskor

Nästan identisk med full brogue förutom att vingarna går runt hela skon.

Loafers

Det finns många typer av loafers – gemensamt är att de alla saknar snörning, är låga, har en separat sula, har ofta en låg klack. De vanligaste typerna av loafers är Penny Loafers, Tassel Loafer och Snaffle Loafer (även känd som Gucci-loafer).

Penny loafer

 

penny loafer herrskor

 

Den mest klassiska loafern. Från början, från 1930-talet fram till 1950, kallades skorna ofta för Weejuns men kom sedermera att bli kända som Penny loafers. Skon känns igen tack vare läderremmen som vilar över skons ovandel. Penny loafers fungerar trivs bäst tillsammans med chinos eller jeans och t-shirt.

Tassel loafer

tassel loafer herrskor

Känns lätt igen på de två små tofsarna. Detta är den mest lediga loafern och den gör sig bra tillsammans med en avslappnad outfit.

Snaffle loafer eller Gucci-loafer

gucci loafer herrskor

 

I takt med att loafern blev mer och mer casual, och därmed passade mindre bra tillsammans med kostymer, ville det mäktiga modehuset Gucci ändra riktningen. Entré för snaffle loafern. Med ett metalspänne (snaffle) som går över skons ”vamp” (istället för läderremmen på penny-varianten) blir skon genast lyxigare och mer dressad. Perfekt om du siktar på en mer fashionabel stil.

Munkskor

Munskor herrskor

Trött på både snörade skor och loafers? Då är det dags för ett par munkskor. Med ett eller två snygga spännen istället för snören gör de hela outfiten roligare och tydligare. Matcha med jeans eller använd dem med kostymen – munkskor är ett mellanting när det gäller formalitet.

Seglarskor

Seglarskor herrskor

Seglarskor förtjänar ett eget inlägg – men det får vänta. Till en början, under 1980-talet, var seglarskorna en vital del utav preppymodet men har sedan dess smugit sig in för en bredare publik. Seglarskorna trivs bäst tillsammans med jeans, khakibyxor eller shorts och är ett självklart val när det är varmare ute.

Så, nu är du redo för att stila med nyfunnen kunskap om herrskor. Nu återstår ju bara att köpa ett par. Vilka gillar du bäst?

Tidigare inlägg Nästa inlägg