Uncategorized

Har du koll på Dr. Martens?

Fick du på nytt upp ögonen för Dr. Martens när du såg du Miley Cyrus komma gungandes på en wrecking ball iklädd (enbart?) ett par körsbärsröda Dr. Martens? Vill du veta mer om denna ikoniska sko? Perfekt, då har du kommit rätt!

Vi börjar med lite historia

Dr Martens grundades av Klaus Märtens, en tysk militärläkare, år 1947. Han var trött på att soldaternas skor var obekväma och att de till och med hindrade läkningen av hans egen stukade vrist. Han fick helt enkelt nog av att de gamla militärskorna inte höll måttet och gick ihop med sin studiekamrat, läkaren Hubert Funck. De två herrarna startade en fabrik där de tog tillvara på det material som kom från den tyska militären. Gummi från Luftwaffe blev till sulor, läderbyxor från officerare användes till skons ovansida och uniformernas axelstycke blev till inlägg. 1959 fick brittiska skoföretaget R. Griggs Group Ltd. upp ögonen för tyskarnas sko och köpte patentet att få tillverka skon i Storbritannien. Giggs adderade de gula stygnen vid sulan, filade till passformen runt hälen och varumärkesskyddade sulan som AirWair. 1960 lanserades skon som en arbetarkänga för bland andra brevbärare, poliser och brandmän i England. I samma veva ändrade man namnet från Dr. Maertens till det vi idag känner som Dr. Martens. Arbetarkängan gick snabbt från klassymbol till populärkultur när The Who´s sångare Pete Townshend år 1966 hade skorna på en spelning. Fansen blev galna i både honom och skorna och succén var ett faktum. På 80-talet blev det inne för tjejer att köpa herrskon i mindre storlekar och smycka ut med blommor och färger något som idag återfinns i det fasta sortimentet. Det finns en Dr. Martens-modell för alla och vi har såklart plockat fram info om de modeller vi gillar bäst.

Tre favoritmodeller

Känga

Det går inte att välja något annat än klassikern 1460. Ska du bara ha ett par Dr. Martens är det dessa! När ni har lärt känna varandra kommer du ha en snygg kompis för livet som ställer upp i ur och skur.

Boots av ”Chelsea-typ”

Modellen 2976 Chelsea Black har inte det traditionella utseendet av en Dr. Martens känga. Här har man bytt ut snörning mot resår (gör skon lätt att ta av och på) och skapat en känga av Chelseamodell. Skon har rundad tå och är Dr. Martens mest välklädda modell som passar till både kostym och jeans. Oroa dig inte, loopen i hälen är kvar så det syns tydligt att det är ett par Dr. Martens!

Sandal

Känner du dig lite instängd i ett par kängor under sommaren? Misströsta ej, Dr. Martens finns som sandaler och håller samma kvalitet och hållbarhet som de andra modellerna. Missa inte sandalerna i barnstorlekar, ett fenomenalt alternativ till märken som Kavat.

Visste du att:

  • Påven John Paul II har ett par specialgjorda vita Dr. Martens.
  • Modellen 1460 heter så på grund av att den lanserades 1 april 1960 (1/4/60). Den heter sitt födelsedatum alltså!
  • Designern Jean-Paul Gaultier samarbetar ofta med Dr. Martens till catwalken.
  • Märkningen ”with bouncing soles” är baserad på Griggs egen handstil.
  • Ett par Dr. Martens kostade vid starten runt 2 pund.

Sugen på ett par och vill kika vidare? Du kan botanisera i vår butik, vi har modeller som passar alla!

Tidigare inlägg Nästa inlägg