Uncategorized

Kvalitetsmode från Italien

Landet som passande nog ser ut som en stövel är synonymt med både skor och mode . Häng med när Footway tar ett dopp i medelhavet – och ett djupdyk i italienskt hantverk.

Italienarna har ett sinne för estetik. Influerade av de gamla grekerna studerades kroppens proportioner noga redan för flera 100 år sedan och än idag tas stor hänsyn till den mänskliga kroppens skönhet, harmoni och estetik.

Lite mer lättsamt kan man säga att Italienare är kända för att klä upp sig med omsorg. ”La bella figura” (betyder ordagrant ”den vackra figuren”) tas på stort allvar och man klär sig så att man känner sig vacker från topp till tå. Det ligger mycket prestige i att använda material av hög kvalitet och i Italien är det lika coolt att vara stammis hos skräddaren och skomakaren som det är att vara tjenis med bartendern på Spy Bar och Riche i Stockholm.

Made in Italy & the Italian style

Milano räknas som en av modevärldens huvudstäder som tillsammans med London, Paris och New York bildar ”big four”. Ibland smiter även Rom in på denna lista som en bubblare vilket gör Italien till världens bästa modeland om jag får agera enväldig domare. En metropol där Dolce & Gabbana, Gucci, Versace, Fendi, Missoni, Moschino, Etro, Moncler, Valentino och Armani radar upp sig i modekvarteren och stoltserar med sina kreationer säsong efter säsong.

Stämpeln Made in Italy går att hitta i allt från skor, kläder och accessoarer och nej, det är inte ett marknadsföringsknep. Faktum är att produkter med den märkningen förtjänar lite extra status. När många andra storföretag i Europa under 60- och 70-talet flyttade sin produktion till bland annat Baltikum och Asien valde italienarna att hålla kvar produktionen på hemmaplan. Detta har lett till att de idag stoltserar med generationer av kunskap när det kommer till handsömnad och konstruktion av både kläder och skor. Och det är det som gör Made in Italy till en kvalitetsstämpel av högsta rang.

Vad är ”the Italian style”? Jo det är en kombination av färger och material, lyxigt och klassiskt. Det är det som gör Italienarna så nästan nonchalant stiliga utan att bli stela. Våga mixa lite fel, det behöver inte vara perfekt så länge det är välskräddat, sitter som gjutet och inte ser ut som att du försöker för hårt (enkelt fixat…). För Italienska kvinnor är färgvalen sofistikerade och plaggen smickrar kroppens form på ett respektfullt och kvinnligt sätt. Skorna får gärna sticka ut och tala för sig själva med sprakande färger, utsmyckningar och materialmixar.

De bästa skorna hittar du på en bakgata

Listan av de välkända Italienska modehusen kan göras mycket längre än ovan men det som sällan smälls upp på stora reklampelare är det fantastiska skomakarhantverk som finns i Italien. För så är det tyvärr, Italienska skotillverkare är inte så bra på att presentera sina produkter internationellt. Det finns faktiskt till och med sällan en hemsida där man kan kika på olika skomodeller. Skomakaren går att hitta på plats i exempelvis Bologna eller Florens, i en liten ateljé som drivits i flera generationer belägen på en bakgata du behöver hjälp av lokalbefolkningen för att nå. Så nästa gång du är i Italien och ser en dam eller herre med snygga skor, tveka inte att fråga om personen känner till en bra skomakare i närheten. Du blir förmodligen visad till en riktig pärla!

Om du inte har en resa till Italien planerad inom kort och suktar enormt efter ett par Italienska skor av högsta kvalitet, var inte ledsen, vi har massa snygga modeller till dig redo i vår butik!

”Allt jag har tackar jag spagettin för.”
– Sophia Loren

Tidigare inlägg Nästa inlägg