Uncategorized

Personligt och snyggt i skinn

På vikingatiden höll skinnskorna i ett halvår. Det är andra tider nu och ett par skor i skinn är en investering för livet.

Skinn är ett levande material som både andas och åldras med värdighet om du ger det rätt förutsättningar. Materialet kräver att du bryr dig om det då och då, och vårdar du er relation håller den livet ut. Lite som livet med ditt eget skinn skulle man kunna säga. Ett par välvårdade skinnskor är något av det snyggaste man kan ha i sin sko-garderob och innan vi kikar på tre snygga modeller kan vi väl börja med att reda ut vad som är vad med en förklarande ordlista.

Läder: behandlat (garvat) djurskinn.

Garvning: en konserveringsmetod för att skinnet ska bli mjukt och hållbart (och för att skydda det från förruttnelse).

Narvsida: utsidan av skinnet. Den sida där pälsen sitter!

Nappa: ett skinn som är framtaget för att användas med narvsidan utåt kallas för nappa. Ett slitstarkt material som är vanligt till skor. Nappa har en slät yta. Motsatsen till mocka.

Mocka: motsatsen till Nappa. Mocka är alltså när innersidan av skinnet (den sida som ligger mot köttet) används för att synas utåt. För att få till den där härliga sammetsliknande mocka-looken slipas innersidan. Mocka är ett känsligt material som kräver lite extra kärlek.

Nubuck: ovana ögon kan lätt missta Nubuck för att vara Mocka. Men det är stor skillnad, Nubuck har nämligen narvsidan utåt. För få en mjuk och matt utsida slipas narvsidan lätt. Alltså, när Narvsidan slipats får man det som kallas Nubuck.

Spaltläder: den understa delen av skinnet, det som blir kvar när man tagit narvlädret. Ofta sammanfogas ett par lager före garvningen och täcks med lack eller täckfärg vilket gör att skinnet inte riktigt får samma patina som exempelvis Nappa. Man kan säga att Spaltläder är till hälften vegetabiliskt och till hälften syntetiskt. Spaltläder är vanligt och används ofta till produkter som kostar lite mindre.

Och som utlovat kommer här tre snygga herr(sko)modeller:

Oxford

Finskornas Rolles Royce, med ett par svarta oxfordskor och en kostym är du redo för vilken fin-fest som helst. Oxfordskon finns givetvis i flera olika modeller och skulle kunna vara ett helt eget inlägg till bloggen (håll till godo det kanske kommer). Till dess fokuserar vi på modellen med stängd snörning där Tiger of Sweden gör ett par riktigt snygga svarta klassiska oxford. Denna typ av sko kommer vara din no.1 under kommande festsäsong.

Munkskor

En sko med ett eller två spännen istället för snörning. En svart munksko kan vara ett lite mer lättsamt alternativ till kostym. Eller du kan lika bra köra ett par munkskor till jeans eller chinos om du vill snygga till vardagsuniformen. Denna modell är inte att förakta i färgerna mörkbrunt eller tan.

Loafer

En snygg loafer i mocka passar perfekt en sommardag, materialet är svalt och modellen stilren. Den här mörkbruna loafern från Hugo Boss vore riktigt snygg till en sommarkostym eller chinos och skjorta! Det finns många olika typer av loafers och vanliga modeller har namn som Penny, Snaffle och Tassel.

Önskar du att dina skinnskor ska få rik och unik patina? Rengör och smörj in ofta och glöm för allt i världen inte att använda skoblock.

Vill du kika på fler snygga herr(sko)modeller kan du besöka vår butik, använd sökverktyget ”Skotyp” så hamnar du garanterat rätt. (Är du ute efter att titta på herrmodeller kan vi tipsa om en vanlig bildsökning på Google!)

Tidigare inlägg Nästa inlägg