Skovård

Så slipper du illaluktande skor

Att behöva gå omkring i illaluktande skor är jobbigt och kan ibland till och med bli lite pinsamt om man är på besök hos någon eller behöver ta av dem tillsammans med andra. Innan vi går in på vad man kan göra bör man veta varför skorna luktar illa?

Det handlar om bakterier, bakterier som man bär med sig på sina fötter som gillar varma och fuktiga utrymmen där det finns ”mat”, så ett par fuktiga skor man använder ofta där en massa hudavlagringar och hår finns kvar är mumma för dessa bakterier. Tricket är alltså att göra det så jobbigt som möjligt för dessa bakterier genom att få bort fukt, värme och ”mat” i så stor utsträckning som möjligt. Har man detta i åtanke och gör små ansträngningar här och där.

Tänkte dela upp det i vad man kan göra för att förebygga innan, hur man gör för att minimera under tiden och vad man kan göra med skor som redan luktar illa. Värt att nämna är även att det skiljer mycket från person till person på hur mycket skorna luktar, så testa dig fram och hitta det sätt som fungerar bäst för dig.

Förebyggande:

Strumpor – Välj strumpor i naturmaterial (ull etc.) då dessa leder bort fukt och fungerar antibakteriellt. Har du väldigt mycket fotsvett kan det vara värt att ha med sig ett extra par att byta med under dagen.

Temperatur – Välj skor efter väder, genom att ha koll på vädret kan man välja svalare skor då det är varmare ute och varmare vid lägre temperaturer. Lager-på-lager-principen är också värd att ha i åtanke här, en svalare sko blir varmare med ett par tjocka strumpor eller extra sula, som kan tas av om det blir för varmt. Extra fördel här är även att strumporna/sulan hjälper till att absorbera svett bättre.

Extra par – Är det ett par skor du verkligen älskar och vill gå i ofta så kan det vara värt att investera i ett likadant par till, genom att låta ett par ”vila” och torka ur en dag extra så får du längre hållbarhet på båda.

Tvätta fötterna – Genom att regelbundet tvätta fötterna eller ta ett fotbad, gärna med lite ättika i, så tar man död på mängder med oönskade bakterier som man inte vill ha med in i skorna. Kom ihåg att låta fötterna torka ordentligt efteråt bara.

Under tiden:

Ta av sig skorna – Finns det möjlighet att ta av sig skorna så passa på att göra det, många arbetsplatser tillåter exempelvis inte att man går barfota men däremot att man har ett par inneskor som man kan byta till från sina tjocka vinterskor. Annat kan vara att man under lunchen passar på att lufta ur skorna och passar på att byta strumpor vilket ofta gör att det känns skönare att jobba vidare efteråt.

Torra skor – Speciellt under vinter och höst blir skorna blöta både p.g.a. nederbörd och svett, viktigt är då att se till att dessa torkar ordentligt innan man använder dem igen. Ta ut eventuella innersulor och torka dessa separat annars blir det lätt att fukt stannar kvar under sulan. Att föredra är att ”dra” ut fukten med hjälp av tidningspapper eller motsvarande, se bara till att inte glömma ta ut papperet efteråt annars fungerar det kontraproduktivt. Har man tillgång till skotork eller torkskåp där skorna kan stå länge är även detta väldigt bra.

Torra fötter – Det finns en rad olika preparat du kan applicera på dina fötter för att göra att de svettas mindre. Se detta som en sista utväg då det som brukar hända är att man istället för att svettas om fötterna svettas väldigt mycket om benen eller något annat ställe på kroppen.

Skoblock – Skor du bär varje dag bör man som sagt se till att de torkar, detta gäller speciellt tjockare vinterskor. Ett alternativ till detta att använda för tunnare skor av exempelvis skin är skoblock. Dessa drar ut fukten och hjälper till att skapa fin passform på skon. Värt att veta är att skoblock av cederträ även har antibakteriella egenskaper så använder man dessa på favorit sommarskorna så håller de betydligt längre. Träblock är alltid att föredra framför plast, naturmaterial vinner alltid!

Skor som redan luktar illa:

Det finns många sidor som tipsar om samma saker här så ni kommer troligtvis känna igen några av knepen. Värt att nämna är att de flesta tips nedan inte får bort lukten permanent utan enbart kortare perioder. Vill du ha en mer långvarig effekt bör du kombinera tipsen nedan med det som nämns tidigare.

Frysen – Genom att lägga illaluktande skor i en påse i frysen under natten, gärna längre, så tar man kol på många av bakterierna. Värt att veta är att inte alla bakterier dör genom detta, en del går in dvala då det blir kallt och vaknar till liv igen då skon värms upp så effekten kan bli kortvarig.

Tvätta – är skon tvättbar, exempelvis lätta tygskor så kan man ofta tvätta skorna vilket tar bort dålig lukt men även kan göra att skon ser fräsch ut igen. Viktigt är som sagt att man torkar skon ordentligt efteråt.

Ättika – Använd endast detta knep om dina skor tål vatten då syran reagerar negativt på exempelvis mocka. Blanda en del ättika med tre delar vatten i en sprayflaska, skaka om lösningen ordentligt och spraya hela insidan på skon, se till att komma åt överallt. Låt verka över natten, skölj ur, torka sedan ordentligt. Var inte orolig om du inte gillar ättikslukten, den försvinner helt då ättikan dunstar.

Bakpulver/Bikarbonat – Strö i bikarbonat, ca 1 msk per sko, och se till att de kommer åt överallt inne i skon, låt detta stå över natten. Borsta sedan ur skorna ordentligt dagen efter.

Lycka till och hoppas du fann några av mina tips hjälpsamma!

Tidigare inlägg Nästa inlägg