Skovård

Skovård tillsammans med Springyard

Vi gillar skovård på Footway. Men det betyder inte att vi är experter, så vi tog ett snack med David Roy på Springyard, som specialiserar sig på skovård. Om du är det minsta intresserad av att öka livslängden på dina favoritskor, läs vidare.

Här hittar du Springyards skovårdsprodukter på Footway.

Vad är enskilt viktigast för att mina skor ska hålla sig snygga?

– Göra saker i förebyggande syfte. Impregnering är det lättaste och snabbaste sättet för att skorna ska hålla sig snygga. Då drar de inte åt sig vatten och smuts som sedan fastnar i skons material.

Jag vill ha sneakers på vintern. Vad ska jag tänka på när det gäller skovård?

– Samma som ovan, viktigt att jobba förebyggande med produkter som avvisar smuts och väta. Rengör oftare! Det är salt och extra smutsigt på gatorna denna perioden på året.

Hur ska man göra för att skorna ska hålla passformen?

– Använd skoblock för att hålla passformen, då minskar man framförallt gångveck som uppstår ganska fort på en skinnsko. Skoblock i cederträ är att föredra då de drar åt sig fukt (svett) som finns i skon, samt att cederträ håller mal borta om du till exempel har dem i garderoben. Dessutom doftar de väldigt gott.

Vad ska man INTE göra med sina skor?

– Släng aldrig skorna i tvättmaskinen om det inte uttalat rekommenderas (enstaka modeller). Det kan göra att sulkanter börjar att lossna eller att undersulan vrider sig och blir ful. Man riskerar dessutom att tvättmaskinen får skador/går sönder då de oftast inte är gjorda för skor.

Vad måste man ha hemma i garderoben?

– I skovårdsväg skall man alltid ha en produkt för att rengöra, en för att vårda och en för att skydda sina skor.

skovård_2

Hur ska man göra rent insidan på sina skor?

– En Refresher Spray. Till exempel en som innehåller natriumbikarbonat, är bakteriehämmande och som inte är skadlig för miljön eller hälsan. Dessa gör skorna fräscha samt att de ofta är parfymerade så får man en god doft i hallen/skohyllan. Bästa tipset för detta är att spraya sina skor på insidan innan man använder dem första gången. Då hindrar man dålig lukt att sätta sig i skorna från början.

Vilka är vanligaste misstagen vi gör med våra skor?

– Att inte ta hand om dem regelbundet, vi tror ex. att det räcker att spraya med impregnering en gång per säsong, faktum är att man ska fylla på med impregnering ca en gång varannan vecka då det skyddande lagret slits reativt snabbt.

Jag har inte skovårdsgrejer hemma, vad kan jag göra?

– Att ha anpassade skovårdsprodukter hemma är alltid att rekommendera i första hand, men skulle oturen vara framme och man behöver snygga till sina skor så kan man göra följande på skinnskor.

Rengör ytligt med en fuktad trasa eller svamp och lite mild tvål, man kan även använda en tandborste för att komma åt kring dragkedjor och sulkanter, se till att sedan ta en ren fuktad trasa eller svamp för att få bort tvålen så att den inte torkar i skon. Undvik diskmedel då det kan torka ut skinnet. Se till att sedan återfukta skon så snart som möjligt med ex skokräm eller fett.

Har man inga skoblock eller om man är på resande fot så kan man använda papper i skorna för att hjälpa till att dra ut fukt och minimera gångveck, se till att inte använda tidningspapper då kan svärtan färga av sig i skorna. Fläckar från vägsalt kan behandlas genom att man fuktar en trasa med vatten och häller på några droppar ättika. Gnugga själva fläcken på skon, men tänk på att inte gnugga för hårt eftersom materialet på skon kan ta skada då.

 

Tidigare inlägg Nästa inlägg

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Lämna ett svar