Skovård

Snygga sneakers

Känner du dig väldigt redo att vinka adjö till vintern? Längtar du efter vårtecken som snödroppar, krokusknoppar och bilen som sopar bort sand från gatorna? Skapa ditt eget vårtecken med ett par nya snygga sneakers.

Ja det är hög tid att börja förbereda sig på en säsong av grusfria gator, soldränkta uteserveringar, no more lager-på-lager och luftiga vårskor. Och vad kan vara fräschare än ett par nya sneakers, i vår får de gärna vara pastellfärgade på damsidan och i starkare färger på herrsidan. Gemensam nämnare är att skorna gärna får ha en rejäl sula och kännas retro. Flera större märken har i år till och med re-lanserat gamla modeller, som till exempel Nike med Air Max 98!

Trendiga modeller

Sneakers, som även går under namn som gympasko, tennis sko, löpar sko och trainer, är en sko som till en början var gjord för olika typer av sportaktiviteter. Idag är skon lika mycket mode som allt annat och används mer och mer sällan till just sportiga aktiviteter. 2018 håller vi utkik efter trendiga sneakers i följande modeller:

Gympasko – klassisk sportig sko som skulle kunna vara gjord för gymmet eller löparbanan men som nu platsar i många ”finrum”.

Strumpsneakers – En bekväm och trendig dra-på modell som finns hos i princip alla märken.

”Ugly” sneakers – Se vidare beskrivning av exempel från Gucci och Balenciaga nedan.

Samarbeten – Jordan har inte monopol på samarbete med sneakers, SpongeBob SquarePants samarbetar med Vans och Rihanna med PUMA till exempel.

Platåsula – det ska vara mycket sula helt enkelt.

Material och detaljer – Sammet, siden, volanger, bling-bling och snygga skosnören, vill du pimpa dina sneakers i vår är du helt rätt i tiden.

Under lång tid har det varit viktigt med ett par väl omhändertagna sneakers, hela, rena och nästan som att de aldrig lämnat skolådan tidigare. Det är ett ideal vi i vår ska slänga bort om man vill vara som trendigast och tro många av de stora modehusen. Både exempelvis Gucci och Balenciaga (modehuset som gjorde en omtalad väska av IKEA-påsen) har långa köer på sina ”Ugly” sneakers som ser ordentligt använda ut redan när du köper dem. Lite samma tänk som när vi började köpa slitna och håliga jeans kan man kanske jämföra med. Så ska man vara riktigt trendig i vår är det ett par nya sneakers med sliten look man ska köpa. Personligen kommer jag hålla kvar i hel-och-ren-trenden och satsar på en rejäl sula.

Hur håller man sina sneakers snygga då?

Här kommer fem oumbärliga tips som alla borde veta:

  • 1. Skohorn, använd det oavsett vilken sko det handlar om.
  • 2. Fläckbekämpa, ta hand om fläckar så snart som möjligt. För sneakers i skinn finns olika borstar och skokrämer för rengöring och för sneakers i tyg finns det skum som effektivt tar bort fläckar.
  • 3. Låt favoritskorna vila ibland. Det kan vara svårt, men håll ut någon dag då och då så håller favoriterna mycket längre.
  • 4. Skydda, impregnera och smörj in dina sneakers.
  • 5. Byt ut eller tvätta skosnörena. Kanske kan du byta till ett par tjockare skosnören eller ett par i ett annat material blir fint som ombyte.

En regel som står sig oavsett trendsvängningar är att ett par tidlösa krispigt vita sneakers aldrig kan vara fel val.

Tidigare inlägg Nästa inlägg