Träning

Test: Merrell All Out Crush Tough Mudder

Då jag pysslar en del med Swimrun (världens roligaste sport, testa vettja!) så blev jag tillfrågad om att testa Merrells sko som egentligen är konstruerad för ”Tough Mudder” vilket är en serie tuffa hinderbanelopp. Dock innebär det i princip samma krav som jag ställer på en sko för Swimrun: Bra fäste på våta underlag likt klippor, stenar osv, låg vikt och framför allt, bra dränering av skon så vattnet rinner ut så fort som möjligt.

Model: Merrell All Out Crush Tough Mudder
Artikelnummer: 59061-00
Testad av: Marcus Enetjärn
Skotyp: Löparsko, trail
Tillverkare: Merrell
Bra för: Trailrunning, Hinderbanelöpning, Swimrun
Mindre bra för: Längre asfaltslöpning
Betyg: 4/5

Jag springer och simmar så mycket det går i ett vanligt livspussel med hämtning/ lämning på skola och diverse olika träningar för barnen, tvätthögar, gräsklippning osv. Har hyfsad kondition och kan nöta på ganska länge. Är begåvad med ett tjockt pannben och en vilja av stål vilket en läkare vid något tillfälle påtalade också är min största svaghet, huvudet säger ofta ”FORTSÄTT KÖRA” när kroppen samtidigt skriker ”LÄGG DEJ NER OCH VILA FÖR H-E”.

Testade under härlig trail

Fastnade för några år sedan för Swimrun vilket blivit en passion! Att springa långt i terräng och därefter kasta sej i vattnet och simma för att därefter fortsätta löpningen med skor, våtdräkt och allt annat du behöver är fantastiskt!

Jag valde att testa skorna dels under härlig traillöpning i närheten av där vi bor tillsammans med familjen men också under swimrunträning.

När jag öppnade lådan blev jag spontant skeptisk. Tyckte skon så klumpig ut och är det nåt jag inte vill släpa runt på är det för klumpiga skor. Men, jag vägde dem och jämförde med några andra par (ja, jag gillar löparskor…) visade det sej att det är ganska lätta, skönt! Jag har en utmanande form på mina fötter, sjukt breda, vilket medför att många skor ger en klaustrofobisk känsla. Icke de här skorna! Gott om plats och även plats för foten att svälla lite så att naglarna kan få sitta kvar ett litet tag till. Jag gillar känslan av att skon ”sitter åt” utan att klämma, men heller inte för löst så foten sladdar runt där inne. En hårfin avvägning vilket jag tycker skon lever upp till på ett bra sätt!

swimrun2

Stabil med cool design

Sulan har ju både cool design och bra utformning, kände inte av några tjyvsläpp varken på torrt eller vått underlag. Dobbarna är även så placerade vilket gör att lera och annat inte fastnar emellan och bygger upp ett tjockt lager. Bra där! Kände heller aldrig av några genomtramp, dvs att vassa stenar och liknande sticker igenom mot fotsulan.

Oftast springer jag numera i skor med lite drop (2-4mm), dvs skillnaden i mm mellan sulans häl och sulans framdel. Den här skon har 6mm drop och jag upplever den som stabil, trygg och väl uppbyggd kring foten.

Vatten då? Jo, fördelen, och även nackdelen, är skons hål i tyget på både utsidan och insidan av foten. Fördelen är såklart att vatten snabbt rinner ut men det finns också en risk att mindre sandkorn letar sej in samma väg, eller som ett gammalt klassiskt ordspråk lyder: ”Även ett litet sandkorn kan förstöra en i övrigt fin fot”.

Bra instegssko

Utöver det tycker jag den släpper in, och släpper ut, vatten på ett bra sätt och upplevde inte känslan av att ha 2 bojstenar på fötterna under simningarna. En nog så viktig faktor, inte minst under loppet som vi sprang i helgen, Utö Swimrun, 37 km löpning och 5 km simning i havet. Fantastiskt, underbart, jobbigt, slitsamt, smärtsamt och alldeles, alldeles underbart! Det krävs en pålitlig sko som håller formen i över 6 timmars hårt arbete.

Så, är den dojjan något att ha och för vem? Jag kan absolut rekommendera den som en instegssko för de användningsområden jag nämnt men personligen föredrar jag lägre drop vilket gör att den inte får full pott av mej. Dock kör jag gärna löppass med dem ändå för att variera skor och belastningen för fötterna. Nästa tävling blir Stockholm Swimrun den 10/6, ses vi kanske där? Jag hoppas det, Swimrun är en sport för alla så det är bara att testa, jag lovar att du kommer gilla det!

Här hittar du skorna på Footway

Tidigare inlägg Nästa inlägg