Skovård

Tvätta dina kängor

Yes. Vi skriver om det en gång till – det är lika bra. Skovård ligger oss ömt om hjärtat och det finns alldeles för många som låter sina älskade Dr. Martens eller Timberland förfalla på grund av utebliven vård.

Den här texten kommer huvudsakligen att kretsa kring läder- och skinnskor, om dina älskade kängor består av mocka eller textil så har vi texter om det också – de hittar du här.

Tvätta dina kängor

Använd ljummet vatten, tvål och en trasa. Dra ut skosnören och ta bort innersulan. Tvätta dina kängor noggrant och gnugga bort fläckar och smuts. Kom ihåg att få hela skon blöt!

Skosnören kan tvättas i tvättmaskinen, eller så tvättar du i handfat med tvål bara.
Om du vill få bort gammal skokräm är det bensin som gäller. Ta lite bensin på en bit papper och torka bort den gamla skokrämen.

Skydda dina kängor

Det första du ska göra med dina nya kängor, eller dina gamla (tvättade) kängor är att smörja in dem med läderfett. Äkta läder älskar fett. Fördela fettet jämnt över hela kängan, och låt sedan torka över natten.

Steg 2! När du gett dina älskade kängor fett med kärlek (hihi) så är det läge för lite impregnering. Nej, du ska inte göra dina kängor med barn – det vore att visa kärlek på fel sätt. Du ska spraya dem!

En impregneringsspray används för att skydda dina skor mot en envis fiende: regn. Fukt kan förstöra dina skor rejält, med hjälp av impregneringssprayen kan den inte tränga in i lädret lika lätt. Spraya på några decimeters avstånd och låt det sätta sig.

Steg 3 är att använda skokräm. Sätt en klick skokräm direkt på kängan eller på en ren trasa, och gnugga in. Du kan även borsta in det med en skoborste. Sätt in din ena hand i skon och håll upp skon, med andra handen borstar nedåt och får ut skokrämen jämnt över hela skon.

Lägg två lager skokräm på kängorna, men låt det gå 5 minuter emellan gångerna.

Ett långt liv för kängorna

För att dina kängor ska hållas fräscha och slippa rengöras konstant, kan det vara bra att vidta förebyggande åtgärder.

För det första vill du att dina kängor ska hålla sig torra även på insidan. Därför är det superviktigt med skoblock, och allra helst i cederträ eftersom dessa suger åt sig fukt som inget annat. Ett par skoblock gör också att dina kängor håller formen längre

För det andra vill du inte slita ut dina kängor för mycket. Ett par rejäla kängor klarar pårfrestningar, men inga skor gillar att användas dag ut och dag in. Varva mellan olika par kängor.

För det tredje kan det vara värt att tänka på vädret. Ett par high end kängor från till exempel Tiger of Sweden eller Boss är vrålsnygga men kanske inte trivs lika bra i nedsaltad snö som ett par riktiga vandringskängor. Anpassa skovalet efter vädret – även om kängor oftast är tåliga.

Lycka till med både rengöring, skydd och förebyggande!

Ifall dina kängor är bortom räddning hittar du alla våra kängor här.

Tidigare inlägg Nästa inlägg