Nyheter

Vårkänslor för fötterna

Nu när solen har börjat kika fram är det dags att sprida vårkänslorna även till vintertrötta fötter. Hur gör man det? Vi på Footway har frågat en riktig expert – fotvårdaren Benithe Stavrum från salongen Cliniquette i Täby.

Hallå Benithe, hur gör man snabbt en makeover på trötta vinterfötter som ska ut och stajla i vårsandalerna?

– Det är faktiskt lite back to basics som är det bästa: fila eventuella förhårdnader, ta ett fotbad, klipp och fila naglar, smörj in och lacka. Vill du fixa lite egen fotmassage kan du bara rota fram en bakkavel och rulla under fötterna innan fotbadet. Är dina fötter torra och fnasiga kan en oljeinpackning över natten göra underverk: smörj in fötterna med matolja, trä på plastpåsar och sen strumpor på. Kladdigt och gött för fossingarna.

Vad behöver man ha för grejer hemma för att fixa fötterna?

– Inte så mycket. En finkornig fotfil, en fotkräm, något att ha i fotbadet (till exempel grönsåpa), en nagelsax och en nagelfil räcker bra. Fotkrämen kan egentligen vara vilken fuktgivande kräm som helst men har du väldigt torra fötter eller hälsprickor brukar jag rekommendera en kräm som innehåller karbamid, ett fuktbildande ämne som finns naturligt i kroppen.

Finns det något man ska akta sig för?

– Att klippa naglarna för kort. Om man sätter ett finger mot golvet framför tån så ska man känna nageln. Lämna inga vassa kanter på nageln, jämna till med nagelfil. Och använd inte heller en för grov fil som river upp huden.

Något annat viktigt du vill tillägga?

– Se till att tvätta av fötterna varje dag och smörj in dom efteråt. Eftersom fotsvamp trivs i fuktig miljö så ska man tänka på att torka ordentligt mellan tårna. Inte ens fotkrämen ska ner mellan tårna. Fila inte heller fötterna för ofta, max en gång per vecka.
– Och gör fotgymnastik! Plocka kulor i fotbadet, skrynkla handduken med tårna, gör tåhävningar, rör foten i cirklar. Även fötterna behöver röra på sig. Och sedan tycker jag att man kan unna sig ett besök hos en fotvårdare någon gång per år. Det kan vara bra för att få lite status på hur fötterna faktiskt mår. Det gör inget om man är kittlig under fötterna, vi brukar vara snälla.

Tidigare inlägg Nästa inlägg