Uncategorized

Vinterskor för barn

Vad ska man tänka på när man köper vinterskor för barn? Barnens fötter skiljer sig trots allt ganska mycket från våra egna. Följ med när Footway guidar dig till rätt vinterskor för barn.

Få saker förstör vinteräventyren lika mycket som frusna fötter och ömma tår. När temperaturen kryper ned under minus och barnen vill leka loss i snön är det viktigt att de har rätt vinterskor på fötterna. I den här korta guiden tänkte jag sammanfatta vad som är viktigast för att hitta rätt vinterskor för barn.

Storlek

Det mest viktiga att tänka på är förstås storleken. Ett riktmärke är att vinterskor för barn alltid ska vara minst 2 centimeter längre än barnens fötter, det kan också skilja sig beroende på skor. Men helst 2 centimeter. Det extra utrymmet behövs dels för att fötterna växer så snabbt, men också för luften måste få röra på sig i skorna annars fryser barnet lättare om fötterna. Olika märken och modeller kan skilja sig rätt mycket, därför är det alltid bra att prova skorna först. På Footway har vi gratis frakt och retur så passar inte skorna är det bara att skicka tillbaka, ett tips är att beställa två par på samma gång.
Superfit har råkoll på barnskor. Här kommer deras tips för att hitta rätt passform för barnskor.

  • Mät skons innermått och försök komma så nära 1.5 cm växtmån som möjligt för rätt storlek
  • Sätt på skon oknäppt och kontrollmät fotlängden genom att peta fram barnets fot så långt det gåri skon. Stämmer måttet? Ett finger ner bakom hälen motsvarar cirka 1.5 cm växtmån.
  • Tryck tillbaka foten. Ner med handen i skon, ovanpå foten, och känn runt foten så att skon varken klämmer, eller är för stor och därför glider fram och tillbaka.
  • Knyt eller spänn på skon. Titta en sista gång runt vristen. Sluter den om bra?
  • Låt barnet gå. Går barnet naturligt eller är skon för stor och veckar sig? I bästa fall är skon bra vid det här laget. Prova 2 till 3 alternativ för att jämföra.

Håll värmen i vinterskor för barn

De flesta vinterskor barn är förstås varmfodrade, oftast med ull. Kavat är ett märke som,i många av sina modeller, mixar ull tillsammans med polyester (de kallar det för Wool Blend) för att ge lite extra slitstyrka till innermaterialet. Överlag så är ull ett välkommet fodermaterial eftersom det andas och håller värme samtidigt som fukten försvinner.

Tänk på att det gäller strumpor också, ett par strumpor i ull är bättre på att hålla värmen än bomullsstrumpor. Viktigt att komma ihåg: ull är inte alltid optimalt om barnet planerar massvis med aktiva lekar. Då kan nog ett par syntetstrumpor vara att tänka på.

Vissa föredrar att bara satsa på flera lager sockor och ofodrade skor, just eftersom skorna torkar lättare då. Dock kan det bli jobbigt att ta på sig flera lager sockor varje gång.

Något annat som är värt att tänka på är yttersylan. Den får gärna vara rejäl, då den är närmast marken och det mesta av kylan kommer därifrån. Ett tips är att lägga i en extra sula i barnens vinterskor.

Några märken som har koll på vinterskor för barn

Kavat
Superfit
Viking
Sorel
Eskimo
Pax

Tidigare inlägg Nästa inlägg