Dr Martens, Skor

219 träffar

Världens kändaste känga? Förmodligen. Inspirerad av andra världskriget, men populariserad av punkarna – idag är Dr. Martens givna till hösten, gärna kombinerad med snygg bomberjacka och tighta jeans.

Däckdämpning för doktorn

Vi spolar tillbaka bandet. Ända till 1945, när tyske arméläkaren Klaus Märtens var på permis och lyckades med otyget att skada foten. Märtens var inte helnöjd med den dämpning som vanliga skor gav utan bestämde sig för att fixa iordning en egen sula, dämpade med bland annat rejält läder och material från däck.

Skorna dämpade den stackars doktorns fötter, men sålde inte särskilt bra. Han fick hjälp av en gammal vän, Dr. Herbert Funck, och tillsammans startade de företag och använde gummi de hittade på flygfält, för att tillverka sina skor.

Nu gick det bättre och i början av 1950-talet fick herrarna öppna en fabrik i München för att hinna med efterfrågan. Under det första årtiondet var skorna sanslöst populära bland hemmafruar: hela 80 procent av alla sålda skor gick till dem!

Upptäckt av modsen

När det underbara 60-talet gjorde entré upptäcktes Dr. Martens av en, kanske oväntad, kundgrupp. Skinheads. Och häng med här: då fanns inga likhetstecken mellan rasism och skinheads. Dåtidens skinheads var influerade av jamaicanska ”rude boys” och och brittiska mods – subkulturen präglades av mode och musik, inte politik eller rasism.

I den ekonomiska vågen efter andra världskriget, kunde ungdomar spendera mer pengar på mode och stil och kom att kallas mods – men alla hade inte riktigt de pengarna och mods med lite mindre pengar valde en enkel stil: armékängor, raka jeans och ”Sta-Prest”-byxor. Med sitt korta hår och arbetarklassbakgrund kom de modsen att först kallas ”hard mods” och sedan, i slutet av 1960, för skinheads. Det givna valet för många skinheads blev självklart Dr. Martens.

Några år senare valde rasister att helt sonika sno stilen från skinheadsen och tyvärr är det många som förknippar bomberjackor, kängor och rakade huvuden med rasism och inte mode.

Upp- och nedgångar

Dock var det inte endast inom den här subkulturen som Dr. Martens hittade hem. Ungefär 30 år senare kom de att bli populära inom en annan: grunge. Nu är vi mitt i 90-talet och i London öppnade en majestatiskt Dr. Martens butik – och märket tillverkade över 10 miljoner par skor!

Ett tiotal år senare, i början av 2000-talet, gick det lite sämre för Dr. Martens och ett tag var man rysligt nära konkurs. På grund av dalande ekonomi valde man att flytta all skotillverkning från moderlandet vidare till Asien, i likhet med många andra stora skotillverkare. Flytten hjälpte och man kom åter på kängprydda fötter.

Idag ångar Dr. Martens på och 2012 var man ett av de åtta mest växande företagen i Storbritannien. Med andra ord har törsten efter vrålsnygga armékängor inte upphört. På Footway hittar du massvis med Dr. Martens-kängor! Leta upp dina nya favoriter idag.

Inlägg om Dr Martens
P
Paola -
A
Anna -
Visa fler inlägg
Jadon Black
FÅ KVAR
FÅ KVAR
FÅ KVAR
Polley Black
FÅ KVAR
Sida 1 av 4

219 träffar
När du surfar här tillåter du cookies. Läs merOK