Chelsea Boots, Herr

490 träffar

Chelsea boots är en modern klassiker. De passar till allt och kompletterar eller lyfter din stil med enkla medel. Och det är just enkelheten som är så tilltalande med en sko som Chealsea-stöveln: raka linjer och fri från skosnören. Tack vare den effektiva designen är ett par Chelseas alltid stilrena och smidiga – trots att de klarar kyla och är som gjorda för nordisk höst och vinter, känns de lätta runt foten.

Ridskor i begynnelsen

Chelsea boots har sitt ursprung i Storbritannien. Det var under drottning Victorias styre, i mitten av 1800-talet, som skon togs fram av drottningens egen skomakare J. Sparkes-Hall. Han patenterade designen illa kvickt. Skon blev snabbt blev populär för bland annat ridning och långa promenader. Genom en process som kallas vulkanisering, vilket betyder att man tillför bland annat sulfur till rågummi och därmed gör materialet mer slitstarkt, lyckades Charles Goodyear att göra Chelseastöveln ännu mer populär. Detta för att skorna blev enklare att ta av och på – något som uppskattades av många. Sedan kom 40-, 50-, och 60-talen. Årtionden under vilka Chelsastöveln växte ännu mer i pouläritet. I vanlig ordning var det rockstjärnorna som ledde vägen: både Beatles och The Rolling Stones stormtrivdes i den snygga stöveln och syntes i dem överallt – något som fick ungdomar och vuxna över hela världen att köpa sig ett par.

Kärt barn finns i många modeller

Skor kommer i många stilar. Chelsea-stöveln är inget undantag utan finns i klassisk stil, Beatleboots, höga, låga i läder, mocka, syntet, med och utan klack och många andra. Beatlebooten blev särskilt populär tack vare bandet. Det var skomärket Anello & Davide som gjorde ett särskild modell speciellt för The Beatles, med spetsiga tår och låg klack. Skorna togs fram efter att Paul McCartney och John Lennon sett ett par Chelsea-stövlar i ett skyltfönster. Popstjärnorna föll pladask och önskade sig en egen modell. Nära besläktade med Chelsastövlarna är de så kallade jodhur-kängorna. Stövlar designade för ridning och som delar många likheter med Chelseavarianten.

En konstform

Att designa snygga Chelsea-stövlar är en konstform. Det finns många aspekter som bör iakttas: vill man ha klack, ska skorna vara breda, smala, med eller utan spetsiga tår? Några märken som genom åren briljerat ordentligt är svenska Tiger of Sweden, med sina tighta, slimmade och eleganta skor. Även Boss har lyckats göra sanslöst snygg Chelsea-stövlar, med något spetsigare tåparti. Gant, Nude och Dr. Martens är andra märken som släppt snygga Chelsea boots. På Footway har vi Chelsea boots från alla ovanstående märken och många, många andra. Prova flera – vi har alltid fri frakt, även vid byten. Lycka till!

FÅ KVAR
FÅ KVAR
Wear
REA
Sida 1 av 9

490 träffar
När du surfar här tillåter du cookies. Läs merOK