Vandringskängor

370 träffar

Det finns lika många skäl att vandra som det finns sätt att vandra. I Norden har vi haft turen med en vandringsvänlig, vacker och storslagen natur. Och vandringen blir mer populär som både motions- och rekreationsform. På Footway har vi massvis med vandringsskor – här nedanför kan du läsa lite om vad du bör tänka på, samt var du hittar bra leder i Norden.

Vandra i rätt skor

Det finns mycket att tänka på när du ska köpa ett par vandringsskor. Tre saker är dock viktigast: terrängen, packningen och miljön. Välj ett par höga vandringskängor om terrängen är lite tuffare och stenig, medan ett par låga fungerar bra för snällare, platt terräng.Om du har rejält med packning med dig, tänk på att skorna måste ha ordentligt med stötdämpning. Miljön och klimatet är självklart jätteviktigt eftersom den inverkar på om skorna måste tåla rejält med vatten eller kyla.

Tänk också på att skorna måste transportera bort fukt från fötterna, att sömmarna inte skaver på insidan och att det inte ska finnas så många sömmar: då ökar risken för läckage.Kom ihåg att du kommer att gå länge och mycket i dina nya vandringskängor. Välj dem därför med omsorg och se till att de sitter perfekt. Det bästa med vandring är självklart närheten till naturen. Få motionsformer ger en lika kraftfull och nära bild av vår värld, och med rätt skor kan man njuta av naturen dagar i sträck. Särskilt om du bor i Norden – här kryllar det av bra leder.

Vandra i Norden

I Norge finns många av dem. Bland annat kan du vandra i Jotunheim som består av 3 500 kvadratkilometer och Norges högsta fjäll Galdhøpiggen som är nästan 2 500 meter högt. Förutom stora områden och höga berg finns här också Jotunheims nationalpark – fyllt med storslagna vyer och fantastisk natur. Du kan även vandra i Hardangervidda i västra Norge, hemvist för Norges största glaciär: Hardangerjøkulen. Prova även Rondane – Norges äldsta nationalpark, eller Lyngenalpene vid fantastiska fjordar.

I Sverige finns gott om vandringsleder också. Den populäraste heter Kungsleden och går mellan Abisko och Hemavan i norra Sverige. Här kan du se Kebnekaisemassivet och stora Sjöfallet. På vägen ser du stup, bedårande natur, forsar och förhoppningsvis djur. Om du rör dig söderut kan du vandra på Östgötaleden, 140 mil från Vättern till Valdermarsvik. Du kan även vandra vid Höga kusten och i Österlen samt många andra platser.

Även om Danmark kanske inte har samma kuperade bergsterräng som Norge och Sverige, finns här många vandringsleder. Några exempel är Hærvejsrutten som går mellan Viborg och Padborg, Drivvejen från Thyborøn till den tyska gränsen, Nordsjörutten från tyska gränsen till Skagen och många andra.

För vandring i Finland rekommenderas Urho Kekkonens nationalpark, landets näst största, som är belägen i finska Lappland. Här kan du uppleva vad finnarna själva kallar för ”det enda sättet att se landets verkliga själ”. Ett annat hett tips är Björnrundan i Oulanka Nationalpark.

Sida 1 av 7

370 träffar
När du surfar här tillåter du cookies.×