Skor

600 träffar

Kulturfenomen och bergssällskap

Med fokus på tåligt skinn och vattentäta boots har Timberland slagit igenom både inom modebranschen och bland fritidsentusiaster. Märkets legendariska Yellow boot-känga har synts på hip hop-artister såväl som bland skog och berg. Från Boston har Timberland mer eller mindre erövrat världen.

Slog igenom med signaturmodellen

Allt började som sagt i Boston, för 98 år sedan. Då, 1918, bestämde sig Nathan Swartz för att börja tillverka skor. Företaget hette då Abington Shoe Company och det skulle dröja fram till 1973 innan det enorma genomslaget kom – i form av en känga.

Dock inte vilken känga som helst. Då kallades den ”Timberland”, men kom sedan att bli känd som The Yellow boot. Under sitt första namn blev kängan så populär att man valde att döpa om företaget, idag förknippar alla Timberland med den ikoniska, gula läderkängan.

Det som gjorde kängan framgångsrik var vattentåligheten. Det var få skor som kunde stoltsera med att vara helt vattentäta men Timberland lyckades genom att kombinera nubuckläder och en rejäl gummisula tillsammans med enstående hantverk. Resultatet blev en klassiker.

Att skon skulle bli så framgångsrik i vardagslivet var det få som räknat med. Den var inte framtagen för mode, utan för den hårt arbetande mannen eller kvinnan. Kängan hade sitt utseende och design av en anledning: motstå vatten och klara av alla förhållanden. Inte för att visas upp i musikvideor bland säckiga jeans och dissiga låtar – men det var vad som hände.

Framgång tack vare hiphopen

I USA blev kängan ett popkulturfenomen tack vare rapartister som Nas, Wu-Tang Clan och The Notorius B.I.G. Skorna syntes på livespelningar men främst i dåtidens Youtube-kanal: musikvideon. Under 1990-talet var musikvideon en trend- och maktskapade faktor och tack vare artisternas val av kängor nådde Timberland ut till en helt ny publik: storstadsungdomar.

Succén genom popkulturens brokiga landskap fortsatte genom Seinfeld. I den populära komedieserien valde en av karaktärerna, George Costanza, att köpa ett par Timberland för att se längre ut. Skon förekom även i andra succéserier som Fresh Prince of Bel-air.

När sedan 1990 närmade sig horisonten minskade populariteten. Stjärnorna inom hiphopen nu, som Jay Z och Kanye West förde med sig ett nytt mode med välsittande kläder och Nike-skor. Det fanns inte lika stor plats för Boston-kängan längre. Idag används skon inte lika frekvent bland hiphopartisterna men det händer att de förekommer på fötterna hos Rihanna, Drake och ASAP Rocky.

Slutet på något, starten på något annat

Dock lever och dör inte ett märke med sina ombud. Idag är Timberland fortfarande ett av världens största skomärken och allt som oftast ett förstahandsval när man vill kombinera en uttrycksfull stil med mångsidig funktion. Timberland-kängorna passar i alla väder och på många olika platser. De gör sig lika bra på steniga, barrtäckta skogssstigar som på asfalt i en bullrande storstad.

Timberland online på Footway

Timberland är bland våra absoluta favoriter på Footway och även om den klassiska Yellow boot-kängan är svårslagen kryllar det av andra modeller: Här finns chelsea boots, höga stövlar, hikingkängor, sandaler och mycket annat. Faktum är att vi samlat hundratals par. Ta dig en titt, kanske hittar du något spännande?

3 FÖR 2
3 FÖR 2
3 FÖR 2
3 FÖR 2
3 FÖR 2
Sida 1 av 11

600 träffar
När du surfar här tillåter du cookies. Läs merOK